Без англійської можна спокійно жити
 Урядова гаряча лінія 1545



Туризм зі смаком. Мацик – кулінарна візитівка Полісся

«Рівненщина туристична» уособлена своїми неймовірними локаціями – так званими «туристичними магнітами». Та невід’ємною її частиною є гастрономічний туризм.

«Такий вид туризму набуває все більшої популярності в Україні та світі. Особливе місце у ньому займає традиційна кухня, відтворенні забуті рецепти прабабусь у поєднанні з природними надбанням краю. Цьогоріч, разом із  «Агенцією сталого розвитку міста» ми представили проєкт – «Кулінарна спадщина». Він спрямований на пошук автентичних страв з кожного куточка області, а також виробників регіонального продукту», – розповідає про втілені задуми заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг.

За його словами, відкриттям стали кулінарні експедиції Поліссям. На їх основі створили цілий «Каталог автентичних страв», мета якого є популяризація поліської кухні до емоційного туризму. Адже тут, насамперед, увага приділяється  знайомству з місцевою кухнею, її кулінарними досягненнями або просто цікавими особливостями.

Серед італійських вин, швейцарських благородних сирів, віденської кави, французької екскарго та українських борща і вареників, не менш значуще місце займає мацик.

Справжню автентичну страву Рівненщини, яка є візитівкою Полісся, можна спробувати, відвідавши Поліський край. Цікавим є джерело походження назви цієї страви. Впродовж періоду, коли міхур з м’ясом висів на горищі господині час від часу мацали його, від поліського діалектичного “мацати” — натискати пальцями рук, перевіряючи на готовність.

Також після карантину, цю страву можна буде знайти у меню ресторанах Рівненщини.

А для справжніх гурманів пропонуємо спробувати приготувати вдома автентичні страви, що споконвіків готували на Рівненщині. Отож, МАЦИК – рецепт якого отримано в селі Сварицевичі на Дубровиччині, з епіцентру виникнення традиції приготування цієї страви.

Важливо, що готувати мацик починали перед Колядьми, тобто Різдвом, і споживати не раніше початку косовиці – сінокосу. Адже саме за правильного температурного режиму та “гуляння” вітру на горищі мацик не псувався і якісно висихав.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 5 кг свинини (частина лопатки, стегна)
  • 1 сечовий міхур свинячий або 1 шлунок
  • 200 грам солі
  • 50 грам чорного перцю
  • 20 г сушеного лаврового листа 1 ч.л. лимонної кислоти
  • 1,5 л води 

    ПРИГОТУВАННЯ МАЦИКА

    Сечовий міхур добре промити холодною водою, вивернути навиворіт та легко ножем вичистити. Очищений міхур замочити на 5-7 годин в розчині холодної води та лимонної кислоти. Після цього добре промити холодною водою. М’ясо порізати великими шматками та покласти у велику миску. До м’яса додати сіль, мелений чорний перець та шматки лаврового листя. Все добре вимішати руками та міцно начинити міхур м’ясом, щоб не було повітря всередині. Отвір в міхурі щільно зашити або зав’язати ниткою. Мацик майже готовий. Наповнений міхур підвішуємо в добре провітрюваному приміщенні, найкраще – на горищі. Через 6-8 місяців м’ясо готове до споживання.

    Запропонований рецепти – це лише частина страв, які внесено до кулінарного каталогу “Смакуй рівненське: автентичні страви та напої”. Вивчайте традиційну місцеву кухню та спробуйте автентичний смак регіональних страв. Переглянути весь кулінарний каталог можна за посиланням https://bit.ly/3cGJ3FY.

    Нагадуємо, проєкт «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного» створено та реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. За зміст несе відповідальність лише ГО «Агенція сталого розвитку міста», і він не відображає позиції Європейського Союзу.

0
0
* Матеріали сайту дозволяється використовувати лише з посиланням (для інтернет-видань– гіперпосиланням) на www.volodrda.gov.ua

Поділитися:


Коментарі відсутні

Залишити відповідь


Увійти:

Реєстрація

Приєднайтесь за допомогою


Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання





Січень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Гру    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Вільні творять майбутнє

"Гаряча" телефонна лінія голови райдержадміністрації:

тел: 2-31-34

Національна Дитяча гаряча лінія Підтримай добровільне об'єднання громад Калькулятор розрахунку субсидій Програма державної підтримки Довіряй ЗСУ

"Телефон Довіри" голови райдержадміністрації:

тел: 2-43-97