Без англійської можна спокійно жити
 Урядова гаряча лінія 1545



Держпродспоживслужба повідомляє

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба), як центральний орган виконавчої влади, утворена Постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 року № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади». Територіальним органом Держпродспоживслужби є Володимирецьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області, яке   знаходиться  за  адресою:  смт. Володимирець,  вул. Грушевського, 2, електронна пошта – e-mail:vetmed_volod16@ukr.net.

 Управління згідно Положення про Держпродспоживслужбу здійснює наступні завдання:

  • реалізація державної політики у галузі ветеринарної медицини, сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, карантину та захисту рослин, ідентифікація та реєстрації тварин, санітарного законодавства, попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення, метрологічний нагляд, державний контроль за додержанням законодавства про захист прав споживачів;
  • здійснення, відповідно до закону державного ветеринарного-санітарного контролю, державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства, здоров’ям та благополуччям тварин, безпечністю та окремими показниками якості харчових продуктів, неїстівних продуктів тваринного походження, репродуктивним матеріалом, племінною справою у тваринництві, біологічними продуктами, патологічним матеріалом, ветеринарними препаратами, субстанція ми, кормовими добавками, преміксами, кормами та іншими об’єктами санітарних заходів, застосуванням санітарних та ветеринарно-санітарних заходів, профілактичних проти епідеміологічних заходів щодо охорони в межах компетенції території України від проникнення хвороб людей, тварин та рослин з території інших держав або карантинних зон;
  • здійсненням в межах компетенції контролю за факторами середовища життєдіяльності людини, що мають шкідливий вплив на здоров’я населення;
  • проводить державну санітарно-епідеміологічну експертизу, видає за результатами її проведення відповідні висновки;
  • організовує проведення лабораторних досліджень (випробувань) для цілей державного контролю.

Служба створена шляхом перетворення Державної ветеринарної та фітосанітарної служб і приєднання до неї Державної інспекції з питань захисту прав споживачів та Державної санітарно-епідеміологічної служби.

Володимирецьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області має 2 відділи: відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини та відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства. Районне управління згідно покладених завдань, здійснює функції, щодо роботи Володимирецької районної державної лікарні ветеринарної медицини. Від Головного управління Держпродспоживслужби в районному управлінні проводить контроль та нагляд за карантином рослин – головний спеціаліст державний інспектор фітосанітарної безпеки. Районне управління приймає скарги громадян району та міста Вараш, щодо державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів та інші звернення що стосуються дотриманням санітарного законодавства, безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.

З 1 листопада 2017 року на виконання наказу Держпродспоживслужби України від 19.04.2017 року № 265 «Про впорядкування планів графіків оптимізації мережі державних лабораторій» та наказу від 29.09.2017 року № 948 «Про внесення змін до структури установ Держпродспоживслужби в Рівненській області» припинила роботу Володимирецька районна державна лабораторія ветеринарної медицини шляхом утворення Сарненської міжрайонної державної лабораторії ветеринарної медицини. Для контактної інформації щодо проведення лабораторних досліджень звертатись за тел. 2-33-13.

Державний нагляд та контроль за безпечністю харчових продуктів та благополуччя тварин.

Одним із завдань служби є контроль за виконанням Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Цим законом встановлено принципово новий підхід до забезпечення безпеки харчових продуктів. Основна відповідальність за безпеку харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів (на виробників, інших суб’єктів господарювання, які транспортують, зберігають, упаковують або реалізують харчові продукти), а контроль держави спрямований не на готовий продукт, а на виробництво і оборот.

Районним управлінням Держпродспоживслужби проведена державна реєстрація 528 потужностей операторів ринку, які провадять діяльність із реалізації продуктів харчування. В подальшому, це забезпечить облік потужностей та, відповідно, можливість здійснення державного контролю за діяльністю відповідних операторів ринку.

Районне управління Держпродспоживслужби та Володимирецька районна державна лікарня ветеринарної медицини забезпечує дотримання законодавства щодо ідентифікації тварин, що сприяє контролю за обліком та переміщенням худоби, що дає можливість контролювати епізоотичний стан в тваринництві, забезпечити належну охорону і профілактику здоров’я худоби і як наслідок – здоров’я людей, а також забезпечення населення високоякісними і безпечними м’ясо-молочними продуктами та достовірною інформацією про умови їх виробництва.

 Згідно діючого законодавства всі продукти тваринного та рослинного походження, що надходять до реалізації у мережу продовольчих ринків, підлягають обов’язковій ветеринарно-санітарній експертизі в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи (ДЛВСЕ).

Серед інфекційних хвороб тварин з початку 2017 року в районі найбільш інтенсивно фіксувалися африканська чума свиней, лейкоз великої рогатої худоби.

Африканська чума свиней – це особливо небезпечне захворювання дуже швидко передається від хворих тварин до здорових і закінчується їх загибелью. Лікування та вакцини від африканської чуми свиней в світі не існує. При виявленні захворювання усе поголів’я свиней знищують. Збудник захворювання є вірус, стійкий до високої температури і може місяцями зберігатися у трупах тварин свиней, у свіжому, замороженому, копченому мясі, крові, грунті, гноєві. Памятайте! Краще повідомити про підозру на африканську чуму свиней, навіть якщо ваші підозри не підтвердяться, чим не повідомляти взагалі! Будьте обережні! Занести збудник африканської чуми свиней у ваше господарство можуть люди, тварини та птахи, які побували на зараженій території, вірус також передається з кормами для тварин, ручним багажем, продуктами харчування та через гризунів. У випадках вимушеного забою (дорізу) свиней закликаємо не роздавати свинину рідним та сусідам. Якщо у Вас захворіла чи загинула свиня негайно повідомляйте спеціаліста ветеринарної медицини, який обслуговує дану територію. Випадки АЧС в Україні з 2012 року. З 2012 року в Україні зареєстровано 266 випадки Африканської чуми свиней (АЧС) (224 – домашні, 41 – дикі та 1 інфікований об’єкт) і в 2017 – 118 випадків (101 – домашні, 17 – дикі).

Залишається напруженою епізоотична ситуація щодо лейкозу ВРХ в індивідуальному секторі. Інструкція по боротьбі та оздоровленню ВРХ від лейкозу рекомендує серологічно позитивну тварину тримати в господарстві не більше двох років. Але при цьому вона має бути відділена від здорового поголів’я. Ізоляція необхідна для того, аби не заразити все стадо, адже збудник хвороби живе в кров’яних тільцях – лімфоцитах. Отже, перезараження може статись через слину, інші виділення, укуси комах. Якщо в навколишньому середовищі існує джерело інфекції, зараження тварини – лише питання часу і сприятливих умов. Як говорить ветеринарна мудрість – лейкозу нема, де його не шукають.

Державний нагляд за дотриманням санітарного законодавства.

Одним із основних та пріоритетних напрямків діяльності районного управління Держпродспоживслужби є реалізація вимог Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» та іншого чинного санітарного Законодавства.

З метою вжиття відповідних запобіжних заходів щодо збереження здоров’я людей та недопущення епідемічних ускладнень щодо гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь у Володимирецькому районі територіальне управління Держпродспоживслужби проводить роз’яснювальну роботу з операторами ринку під час обстежень, на нарадах та висвітлення питань через засоби масової інформації. Особливо звертається увага, щодо попередження харчових отруєнь, тому в подальшому районне управління Держпродспоживслужби, у тому числі в ході перевірок, як планових так і позапланових спеціалістами управління розпочаті та будуть проводитись відбори проб для проведення лабораторних досліджень (випробувань) для цілей державного контролю, щодо якості харчування дітей в загальноосвітніх навчальних та дошкільних навчальних закладах, в тому числі інших операторів ринку (їдальнях, харчоблоках, кафе, магазинах та інших об’єктах).

Рівень інфекційної захворюваності за поточний період 2017 року серед населення району та м. Вараш не перевищує середні багаторічні показники, реєструються спорадичні (поодинокі) випадки захворювань, не реєструвалися спалахи захворювань в організованих колективах та побуті, проте є сприятливі умови для поширення цих хвороб, а тому проведення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів, з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя та спрямованих на профілактику захворювань населення залишається пріоритетним напрямком роботи Володимирецького районного управління.

0
0
* Матеріали сайту дозволяється використовувати лише з посиланням (для інтернет-видань– гіперпосиланням) на www.volodrda.gov.ua

Поділитися:


Коментарі відсутні

Залишити відповідь


Увійти:

Реєстрація

Приєднайтесь за допомогою


Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання





Грудень 2018
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лис    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Вільні творять майбутнє

"Гаряча" телефонна лінія голови райдержадміністрації:

тел: 2-31-34

Національна Дитяча гаряча лінія Підтримай добровільне об'єднання громад Калькулятор розрахунку субсидій Програма державної підтримки Довіряй ЗСУ